Проучване на Левада Център“ показва, че днес популярността на СССР,

...
 Проучване на Левада Център“ показва, че днес популярността на СССР,
Коментари Харесай

Newsweek: Руснаците се затъжиха отново по СССР – дори и тези, които никога не са живели в него

 Проучване на „ Левада Център “ демонстрира, че през днешния ден известността на Съюз на съветските социалистически републики, както в края на 90-те години, още веднъж бие върховете, написа журналистът Павел Решка. В полското издание на Newsweek той отбелязва, че доста младежи тъгуват за Съюз на съветските социалистически републики. Това, съгласно него, елементарно се изяснява - в края на краищата, те в никакъв случай не са живели в същинската земя на Съветите.
„ Резултатите от проучването са невероятни - две трети от руснаците съжаляват за разпадането на руската страна. Дори и тези, които в никакъв случай не са живели в Съветския съюз, тъгуват за старите времена. Защо? “, пита журналистът Павел Решка в полското издание на Newsweek.

 Аналитичният център на Юрий Левада, самостоятелен от управляващите, пита руснаците за отношението им към Съюз на съветските социалистически републики от началото на 90-те години. А последното изследване демонстрира, че благосклонността към някогашната империя е най-голямото за последните 14 години, споделя създателят.

Има и огромна поляризация на вижданията в обществото. 66% от жителите съжаляват за разпадането на Съюз на съветските социалистически републики. От друга страна, 25% са тези, които не усещат страдание.

Респондентите могат да избират повече от един отговор. Най-често са говорили с болежка за разпадането на икономическата система, свързваща руските републики. Втората причина е горест заради загубата на принадлежност към огромна страна. Полският публицист отбелязва, че Съюз на съветските социалистически републики заема повърхност от 22,4 милиона квадратни километра - през днешния ден Русия е 17 милиона, в него са живели 293 милиона души, през днешния ден популацията на Русия е единствено 146 милиона. 

Отговор номер три приказва за утежняването на междуличностните връзки: неналичието на доверие, ожесточаването на публичния живот след разпадането на империята.

 „ И още един забавен факт: към 60% от интервюираните считат, че Съюз на съветските социалистически републики би могъл да бъде избавен ”, акцентира създателят.

Провинцията тъгува за Съюза повече от огромните градове, както младежите, които в никакъв случай не са живели в тази система, което е кардинално обяснимо, убеден е журналистът. Те съставляват 30% от извадката.

 Директорът на Левада Център, изтъкнатият социолог Лев Гудков, свързва растежа на носталгията със Съюз на съветските социалистически републики с разочарованието от настоящето състояние в Русия. Той показва, че предходното сходно повишаване на благосклонностите към предишното е маркирано в края на 90-те години. когато страната е разтърсена от мощна икономическа рецесия. Тогава жителите губят спестяванията си, рублата се срутва, стотици държавни предприятия са закрити. В такива условия известността на Съюз на съветските социалистически републики чупи върхове. През 1999 година 74% споделят, че Съюз на съветските социалистически републики им липсва, а през 2000 година - 75%.

Според Гудков днешната носталгия се дължи на първо място на паниката на обществеността, че стопанската система на страната се движи в неправилна посока.

Съюз на съветските социалистически републики не доживя да види 79-ия си рожден ден. Той е опустошен през 1991 година На 8 декември ръководителите на съюзните републики Русия, Украйна и Беларус подписаха съглашение за основаване на Оперативно-наблюдателно дело вместо Съюз на съветските социалистически републики в Беловежска гора, припомня журналистът Павел Решка.

Превод: В.Сергеев
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР